Door het ontvangen van een dagvaarding kunt u zich vanaf dat moment specifiek op uw verdediging voorbereiden. Het strafproces mag namelijk alleen maar gaan over datgeen wat u in de betreffende dagvaarding wordt verweten. U kunt zijn gedagvaard voor diverse instanties, zoals de politierechter, de meervoudige strafkamer en de kantonrechter.
De Politierechter dagvaarding
De Politierechter oordeelt over de eenvoudigere strafzaken, waarbij u kunt denken aan mishandeling of diefstal. De politierechter zit alleen en doet na de zitting vrijwel altijd meteen uitspraak. Hij kan maximaal een jaar gevangenisstraf opleggen, maar zal vaak ook een taakstraf of geldboete opleggen. Ook kan de politierechter een voorwaardelijke straf opleggen, hetgeen inhoudt dat een straf als 'stok achter de deur 'wordt uitgesproken. Indien u tijdens de proeftijd geen strafbare feiten pleegt, heeft u hier geen last van. Wanneer u in de proeftijd wél een strafbaar feit pleegt dan wordt de voorwaardelijke straf omgezet in een onvoorwaardelijke straf en moet u deze alsnog voldoen, naast een straf voor de nieuwe zaak.
Meervoudige strafkamer dagvaarding
De meervoudige kamer oordeelt met drie rechters, over meer ingewikkelde zaken en / of over zwaardere zaken. De meervoudige kamer kan bij veroordeling een straf uitspreken, gelijk aan de maximale straf die in het Wetboek van Strafrecht is opgenomen. De meervoudige kamer kan naast de straf ook TBS opleggen, wat de politierechter niet kan. Na de zitting heeft de meervoudige kamer 14 dagen de tijd om een uitspraak te doen, u krijgt dus niet meteen na de zitting te horen wat uw straf is of dat u wordt vrijgesproken.
Oproepen van getuigen of deskundigen
U kunt getuigen en/of deskundigen opgeven aan de Officier van Justitie, tegen de zittingsdatum (hiervoor gelden wel wettelijke termijnen). Zeker als deze getuigen nog niet mochten zijn gehoord voordat de dagvaarding werd uitgebracht of een onjuise of onvolledige verklaring hebben afgelegd, is het dus van groot belang zo spoedig mogelijk de getuigen op te geven. Voordat u dit doet is het verstandig om met een advocaat te overleggen, want eventuele verkeerde uitspraken van een getuigen kunnen ook tegen u werken. Het kan dus verstandig zijn bepaalde getuigen niet op te roepen. Een opgeroepen getuigen kan uw zaak dus ook negatief beïnvloeden, ook al bent u onschuldig.
Ook de wijze van oproepen en de gevolgen als getuigen niet verschijnen, vragen een goede processuele stellingname. Neem dus altijd contact op met een advocaat als u getuigen wilt laten oproepen. Vul het contactformulier in en een van onze advocaten neemt gratis contact met u op om uw situatie te bespreken.
Onderzoekswensen van de verdediging
U hoeft de dagvaarding overigens niet af te wachten voordat u getuigen laat horen of onderzoeken laat uitvoeren, ter ontlasting. De wet biedt de mogelijkheid dat door een onderzoeksrechter te laten uitvoeren, voordat de behandeling ter zitting is aangevangen. Een (gerechtvaardigd) belang moet wel aanwezig zijn bij deze verzoeken en zij moeten tijdig en goed gemotiveerd worden gedaan. Wilt u hier meer informatie over, neem dan gratis contact op met een van onze advocaten en zij vertellen u graag meer.
Voor diverse zaken bestaan richtlijnen (ook wel beleidsregels genoemd) van het Openbaar Ministerie waarin de strafmaat voor allerlei strafbare feiten is weergegeven. Deze richtlijnen worden echter niet altijd door de Rechtbank gevolgd. Regelmatig hanteren rechtbanken hun eigen beleidsregels. Wanner u nieuwsgierig bent naar de strafmaat voor bepaalde strafbare feiten of meer wilt weten dan kunt u deze beleidsregels vaak vinden op deze site van het Openbaar Ministerie https://www.om.nl/organisatie/beleidsregels/overzicht-0/index/
Let wel: deze beleidsregels zijn beleidsregels van het Openbaar ministerie waar de rechter niet per definitie aan is gebonden. Daarbij hanteert de Rechterlijke Macht vaak haar eigen oriëntatiepunten voor straftoemeting.
Buitengerechtelijke afdoening & advocaat tomzitting en omzitting
Voordat een dagvaarding is uitgebracht kan de Officier van Justitie ook besluiten om te kiezen voor buitengerechtelijke afdoening. U hoeft dan dus niet voor de rechter te verschijnen, maar krijgt een straf aangeboden door de Officier van Justitie. Enkele vormen van buitengerechtelijke afdoening:
- Voorwaardelijk sepot = het OM gaat niet over tot vervolging, maar er wordt van de verdachte verwacht dat hij tijdelijk geen strafbare feiten zal plegen en zich aan bepaalde voorwaarden houdt. Een voorwaardelijk sepot is alleen mogelijk wanneer er sprake is van een sluitende bewijsvoering.
- Transactie = de verdachte moet een bepaald geldbedrag of taakstraf uitvoeren. De verdachte kan echter weigeren, waarna de Officier van Justitie naar de rechter moet om de verdachte alsnog te vervolgen.
- Strafbeschikking = de Officier van Justitie legt u een geldboete of taakstraf op, maar deze kan u niet weigeren. Wanneer u het hier niet mee eens bent moet u zelf verzet instellen om de zaak door een rechter te laten beoordelen.
Ook bij een tomzitting of omzitting of om hoorgesprek s het verstandig met een advocaat te overleggen. Ook dan krijgt u een strafblad die gevolgen kan hebben voor een verklaring over uw gedrag (VOG). Daarbij is een Officier van Justitie géén onafhankelijk rechter en maken wij vaak mee dat wij (alsnog) een sepot kunnen regelen of een lagere straf.