Fraude
Het Nederlandse rechtssysteem heeft fraude strafbaar gesteld. Fraude is een vorm van bedrog. Indien zaken anders worden voorgesteld dan ze zijn om een (economisch) voordeel te halen is er sprake van fraude. Een voorbeeld ter verduidelijking: in het geval dat u een uitkering, zoals bijvoorbeeld een WW, Ziektewet, WAO of een bijstandsuitkering ontvangt, bent u verplicht eerlijkheid te verschaffen over uw financiële en persoonlijke situatie. Wanneer u dit niet doet, doordat u bijvoorbeeld een paar avondjes in de week zwart werkt terwijl u een uitkering ontvangt, maakt u zich schuldig aan uitkeringsfraude.
Veel voorkomende soorten fraude zijn uitkeringsfraude, bijstandsfraude, belastingfraude, verzekeringsfraude en Persoons Gebonden Budget (PGB)-fraude. In deze genomen voorbeelden hebben de advocaten van strafrecht-advocaat.nl ervaring, waardoor zij u als geen ander kunnen bijstaan wanneer u verdacht wordt van fraude.
Wanneer u door de rechter wegens fraude wordt veroordeeld kan er een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren worden opgelegd. Neem daarom vrijblijvend contact op met een advocaat om een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk vrijspraak, te bereiken.
Oplichting
Oplichting is een breder begrip dan fraude en vindt op vele andere manieren plaats.
In artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht staat de strafbaarstelling van oplichting: ”hij die, met het oogmerk om zichzelf of een ander te bevoordelen, door het aannemen van een valse naam of een valse hoedanigheid, door listige kunstgrepen of door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed, tot het verlenen van een dienst, tot het ter beschikking stellen van gegevens, tot het aangaan van een schuld of tot het teniet doen van een inschuld is schuldig aan oplichting”. Kort samengevat is oplichting dus het tegen de wet in behalen van een voordeel door het misleiden van iemand.
Indien iemand bijvoorbeeld van u een fototoestel heeft gekocht, welke vervolgens wordt betaald, maar u, als verdachte, niet levert is er mogelijk sprake van oplichting. In dat geval heeft u, als verdachte mogelijk een voordeel verkregen doordat u een geldsom heeft ontvangen, terwijl het fototoestel ook nog steeds in uw bezit is. Het enkele niet leveren levert nog géén oplichting op, maar als u ook nog een valse naam gebruikt of trucjes om mensen over te halen een betaling over te maken bijvoorbeeld, kan dit wèl oplichting opleveren,
U heeft dit voordeel onder misleidende omstandigheden verkregen, iemand had geen geld aan u betaald indien hij of zij wist dat u het fototoestel niet zou gaan leveren.
Het is juridisch vaak een lastige zaak of er sprake is van oplichting of niet. Wij weten als advocaat hoe de rechter hier over denkt en wat u kunt doen om een vrijspraak of lage straf voor oplichting en fraude te bereiken.
Advocaat bij fraude & oplichting
Op oplichting en fraude staan forse straffen. Op oplichting staat namelijk (net als bij fraude) een maximale gevangenisstraf voor de duur van vier jaren. Daarnaast kan de rechter oordelen dat de uitspraak in de oplichtings- of fraudezaak niet anoniem gepubliceerd wordt, waardoor u voor geheel Nederland te koop zal staan als oplichter/fraudeur. Dit gebeurt in ernstige gevallen van oplichting en fraude of indien er sprake is van recidive, oftewel wanneer u zich al eerder strafbaar heeft gemaakt aan een soortgelijk delict.
Een advocaat kan u bijstaan indien u verdacht bent van oplichting of fraude. De strafrechtadvocaat heeft jarenlange ervaring in deze zaken waardoor er een goede inschatting gemaakt kan worden van uw kansen. De advocaat kan goed inschatten wat u, als verdachte, boven het hoofd hangt. De advocaat zal een juridisch verdediging voor u maken en hiermee een zo laag mogelijke straf, of zelfs vrijspraak, bereiken.