In het Wetboek van Strafrecht is in artikel 287 als doodslag strafbaar gesteld: “hij die opzettelijk een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan doodslag, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie”. Om tot een bewezenverklaring van doodslag te komen moet een ander dus van het leven beroofd zijn door het opzettelijk handelen van de verdachte.
Maar wanneer is er eigenlijk sprake van opzet? Van opzet is sprake indien u, als verdachte, kortgezegd het doel heeft gehad om een ander van het leven te beroven. Dit kan zuivere opzet zijn: Dus dat u het zelf écht heeft gewild. Maar ook kan er doodslag bewezen worden indien er sprake is van ‘voorwaardelijk opzet’. In dat geval heeft u, als verdachte, mogelijk een ander (zuiver) doel voor ogen gehad dan de dood van het slachtoffer, maar u heeft wel het grote risico genomen dat iemand om het leven zou komen en het u daarbij 'niets uitmaakte of het slachtoffer wel of niet om het leven zou komen'. Opzet is een juridisch lastig begrip en een ervaren advocaat in uw strafzaak is geen overbodige luxe, maar zelfs een noodzaak.
Ook de poging iemand opzettelijk van het leven te beroven is op grond van artikel 45 van het Wetboek van Strafrecht verboden: een poging tot een misdrijf is strafbaar, wanneer het voornemen van de dader zich door een begin van uitvoering heeft geopenbaard. Kortom, u bent begonnnen met het delict, dus de doodslag. Bijvoorbeeld door met eem honkbalknuppel te slaan.
Zware straf voor poging tot doodslag
Op poging tot doodslag staan zware straffen. Op doodslag staat volgens het Wetboek van Strafrecht een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar. Artikel 45 van ditzelfde Wetboek bepaalt: “het maximum van de hoofdstraffen op het misdrijf gesteld wordt bij poging met een derde verminderd”. Dit betekent dat u voor poging tot doodslag een gevangenisstraf opgelegd kan krijgen voor de duur van maximaal tien jaren. Uit rechtspraak (jurisprudentie) is gebleken dat er bij bewezenverklaarde zaken met betrekking tot poging tot doodslag veelal een (zware) gevangenisstraf wordt opgelegd. Al met al kunt u dus rekening houden met een zware strafeis van de Officier van Justitie indien u verdacht wordt van poging tot doodslag en een zware straf bij bewezenverklaring.
Strafverzwarende omstandigheden
Op poging tot doodslag staan zoals hierboven beschreven zware straffen. Het Wetboek van Strafrecht kent echter een aantal bepalingen waardoor de strafmaat (nog) hoger kan uitvallen. Allereerst is hier sprake van indien de doodslag gevolgd wordt, tegelijk gaat met of voorafgaat aan een strafbaar feit dat gepleegd is om de poging tot doodslag voor te bereiden of makkelijk te maken. Kortom: Er wordt een diefstal gepleegd (bijvoorbeeld overval). Daarnaast is er sprake van een strafverzwarende omstandigheid indien u, als verdachte, de poging tot doodslag hebt gepleegd vanuit een terroristisch oogmerk. In beide gevallen kunt u, als verdachte, in het ergste geval worden gestraft met een levenslange gevangenisstraf. Tot slot kan de straf verzwaard worden indien er sprake is van recidive. Recidive houdt in dat u voorafgaand aan de poging tot doodslag al eerder met een soortgelijk delict bent gepakt.
Gezien de zware straffen voor poging tott doodslag en het feit dat het juridisch lastig is is het verstandig om contact op te nemen met een ervaren advocaat.
Ervaren advocaat inschakelen voor poging doodslag
De advocaten van strafrecht-advocaat.nl zijn ervaren advocaten en treden met regelmaat op in in zaken die gaan over poging tot doodslag en andere geweldsdelicten. Indien u een advocaat inschakelt, kan een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, worden bereikt. Was er wel juridisch sprake van opzet? Is er wel bewijs? Of was er sprake van een situatie van zelfverdediging, ook wel noodweer genoemd? Wij adviseren u in uw strafzaak wat u het beste kunt doen.
De advocaat zal ook kijken of er sprake is van vrijwillige terugtred. Indien u bent begonnen met de uitvoering van de doodslag, maar u, als verdachte, zelf heeft besloten om het niet door te zetten bent u namelijk niet strafbaar. Het is hierbij van groot belang dat u deze beslissing ook daadwerkelijk zelf heeft genomen. Indien u bent gestopt met de uitvoering omdat er iets misgaat doordat u bijvoorbeeld door iemand wordt betrapt, bent u wél strafbaar. Naast de vrijwillige terugtred zal de advocaat nagaan of er wellicht een (nog) andere strafverminderende omstandigheid is. De ervaren strafpleiter van strafrecht-advocaat.nl zoekt dit voor u uit en staat u tot en met de rechtszaal bij.
Neem dan ook vrijblijvend contact op met een advocaat en sta er in uw zaak niet alleen voor!