Vakkundig, oog voor detail en duidelijke communicatie ... Lees meer★★★★★ ☆☆☆☆☆
Vrijwel alle strafbare feiten staan opgesomd in het Wetboek van Strafrecht, maar voor het verkeer is een eigen wet ontworpen: de Wegenverkeerswet. Rijden onder invloed is in artikel 8 van de Wegenverkeerswet strafbaar gesteld en luidt als volgt:
“Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan - al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof - de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht”.
Het is dus verboden om onder invloed van alcohol of drugs een voertuig te besturen. Hieronder valt dus ook het besturen van een fiets, scooter of brommer!
Vul het contactformulier in en een strafrecht advocaat belt u gratis terug
Wel of niet meer rijden?
In de Wegenverkeerswet staat naast de strafbepaling van artikel 8 Wegenverkeerswet ook opgesomd wanneer u wel en wanneer u niet meer mag rijden. Voor alcohol ziet de tabel er als volgt uit:
- 220 Ugl in uw adem = niet meer rijden voor een ervaren bestuurder
- 570 Ugl in uw adem = invordering van het rijbewijs van een ervaren bestuurder
- 88 Ugl in uw adem = niet meer rijden voor een beginnend bestuurder.
- 350 Ugl = invordering rijbewijs van een beginnend bestuurder
U bent een beginnend bestuurder de eerste 5 jaar dat u een rijbewijs bezit. Als u tijdens deze periode wordt gepakt voor rijden onder invloed bent u eerder strafbaar en liggen de straffen hoger dan bij een ervaren bestuurder.
Voor het gebruik van drugs geldt dat ze verboden zijn als ze de rijvaardigheid nadelig beïnvloeden. U mag dus geen drugs gebruiken, als de rijvaardigheid in gevaar komt. Dit is in de praktijk vaak lastig te bewijzen door politie. Als advocaat maken wij regelmatig zaken mee, waar uit een rapport van een deskundige wel gebruik van drugs blijkt, zoals hennep/marihuana, speed of XTC, maar dat onvoldoende vast staat dat de rijvaardigheid daadwerkelijk nadelig in gevaar is gekomen. Neem dan ook contact met een advocaat van ons op als u hiervan wordt verdacht.
Ademtest alcohol
Als u wordt aangehouden door de politie voor een alcoholtest dan bent u verplicht om mee te werken aan deze controle. Als u niet wil meewerken of weigert dan wordt u waarschijnlijk meegenomen door de politie naar het politiebureau. Op het politiebureau zal dan een adem ademanalyse plaatsvinden en ook daar bent u verplicht om aan mee te werken. Wanneer u opzettelijk (een aantal keer) blaast dan kan er ook sprake zijn van weigering. De straffen voor weigeren zijn erg hoog. Maar was er wel sprake van een weigering? Heeft u opzettelijk niet meegewerkt en bent u op de gevolgen afdoende gewezen? Onze advocaat zal dat met u bespreken en de verdediging samen met u voeren.
LEMA en EMA
LEMA is de afkorting voor Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer en is een educatieve maatregel. Als een beginnend bestuurder een ademalcoholgehalte tussen de 220 Ugl en 350 Ugl blaast, dan is deze maatregel verplicht. Niet alleen beginnende bestuurders kunnen in aanmerking komen voor een educatieve maatregel, ook ervaren bestuurders kunnen een LEMA opgelegd krijgen bij een ademgehalte tussen de 350 Ugl en 435 Ugl. Deze cursus is verplicht en bij weigering wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. De kosten van een LEMA zijn €546 en deze moet u zelf betalen.
EMA is de afkorting voor Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer en wordt opgelegd bij een alcoholgehalte van 435 Ugl en 785 Ugl. Ook deze cursus moet u verplicht volgen als deze is opgelegd en de kosten hiervoor dient u zelf te betalen, €870.
Strafmaat rijden onder invloed
Als u gepakt wordt voor rijden onder invloed dan kan u voor de rechter moeten verschijnen, maar in veel gevallen zal u een uitnodiging voor een TOM-zitting of Omzittingontvangen. Tijdens een OM-zitting krijgt u een strafbeschikking aangeboden en tijdens een TOM-zitting een transactie voor dronken rijden. Zowel een strafbeschikking als een transactie is een vorm van buitenrechtelijke afdoening en zal een geldboete of taakstraf inhouden. Wanneer u de strafbeschikking accepteert is daarmee de zaak afgerond maar staan straf en strafblad vast. Maar wanneer u het hier niet mee eens bent moet u zelf in verzet gaan. Wilt u meer informatie over deze vorm van straf en de gevolgen en mogelijkheis in uw strafzaak? Neem gratis contact op met een van onze advocaten en zij vertellen u meer.
Recidive
Als u in het verleden al een keer eerder bent veroordeeld voor rijden onder invloed dan spreken we van recidive. Als er sprake is van recidive dan moet u rekening houden met een hogere straf. De gedachte hierachter is dat u dan waarschijnlijk niet heeft geleerd van de vorige straf en dat u wellicht wel zal leren van een zwaardere straf. Is er sprake van recidive voor dronken rijden, vul dan het contactformulier in en dan neemt een advocaat mer ervaring voor rijden onder invloed gratis contact met u op. Wij vragen dan na een kennismakingsgesprek de processtukken op en zorgen voor een stevig juridisch verweer.
Hoe werkt Strafrecht-Advocaat.nl precies?
Bij Strafrecht-Advocaat.nl werkt dat heel eenvoudig, u vult het contactformulier in en een strafrechtadvocaat neemt gratis contact met u op om de mogelijkheden in uw strafzaak voor rijden onder invloed te bespreken. De strafrechtadvocaat is Strafrecht specialist. Onze advocaten zijn er ook voor minder vermogenden. Wij werken namelijk ook op basis van Pro Deo. Dat wil zeggen dat wij 'gratis rechtshulp' geven. Mocht u niet in aanmerking komen voor een Pro Deo strafrechtadvocaat, dan spreken wij vaak een vaste prijs af voor een strafzaak of een scherp uurtarief. Altijd in goed overleg met u. Een ervaren strafrechtadvocaat voor rijden onder invloed moet voor iedereen bereikbaar zijn, daar staat Strafrecht-Advocaat.nl voor!