Bij uitkeringsfraude verstrekt u onvolledige of onjuiste gegevens aan een uitkeringsinstantie, maar het verzwijgen of niet tijdig verstrekken van gegevens valt ook onder uitkeringsfraude. Wanneer u zich schuldig maakt aan uitkeringsfraude dan ontvangt u een uitkering geheel of ten dele onterecht. Enkele voorbeelden waarbij sprake is van uitkeringsfraude:
-
Fraude met AOW
- Fraude met WW-uitkering
- Bijstandsfraude
- UWV uitkeringsfraude
- PGB uitkeringsfraude.
Wanneer er uitkeringsfraude wordt gepleegd dan kan dit op verschillende manieren gebeuren. Wij hebben een aantal voorbeelden voor u op een rijtje gezet:
- Inkomensfraude – er wordt opzettelijk een lager inkomen doorgegeven dan daadwerkelijk ontvangen wordt. Hierdoor kan de uitkering hoger zijn dan u eigenlijk hoort te krijgen.
- Identiteitsfraude – een valse identiteit wordt doorgegeven zodat er een uitkering verkregen wordt waar u eigenlijk geen recht op heeft wanneer u uw eigen naam zou doorgeven.
- Vermogensfraude – wanneer u een uitkering aanvraagt dan zal u vrijwel altijd uw vermogen moeten opgeven.
- Zwartwerken – als u zwartwerkt dan ontvangt u toch ‘loon’, maar als u dit niet opgeeft ontvangt u ‘loon’ en een uitkering wat natuurlijk niet is toegestaan.
- Leefvormfraude – bij sommige uitkeringen wordt uw leefvorm bepaald, zoals bij een AOW. De AOW hangt af van de hoogte van de uitkeringen die u gezamenlijk, in uw huishouden, ontvangt.
Kortom: om strafbaar te zijn voor uitkeringsfraude moet u opzettelijk verkeerde of geen gegevens verstrekken aan de uitkerende instantie. Als u een dagvaarding ontvangt en moet voorkomen voor uitkeringsfraude is het verstandig om direct via Strafrecht-Advocaat.nl een strafrechtadvocaat in te schakelen. Wij werken op landelijk niveau Landelijk & Pro Deo!
Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD)
Normaal is de politie belast met de opsporing van strafbare feiten, maar wanneer het gaat om sociale zekerheidsfraude dan is de SIOD belast met de opsporing hiervan. De SIOD heeft daarvoor een aantal bevoegdheden: De SIOD kan een onderzoek instellen wanneer zij het vermoeden hebben dat u fraudeert met een uitkering. Wanneer de SIOD het vermoeden heeft dat u uitkeringsfraude pleegt dan mogen zij soms ook inbreuk maken op uw privacy, zoals een obersatie of een huisbezoek of zelfs een doorzoeking in uw huis. Als ze tijdens de huiszoeking iets vinden dan kunnen zij daar beslag op laten leggen net als op uw huis, bankrekeningen en inkomen.
Verdacht van uitkeringsfraude? Vul het contactformulier in en een van onze ervaren advocaten neemt gratis contact met u op. Wij bekijken met u of de SIOD niet te ver is gegaan of gaat met de opsporing. Ook kunnen wij u adviseren over het afleggen van een verklaring, die tegen u kan worden gebruikt.
Gevolgen uitkeringsfraude en een advocaat
Als u verdacht wordt van uitkeringsfraude dan hangt een forse taakstraf of zelfs een gevangenisstraf boven uw hoofd. De hoogte van de straf en welke straf u kunt verwachten hangt af van de hoogte van het fraudebedrag en de duur van de fraude. Daarnaast zijn er ook nog strafverzwarende omstandigheden zoals recidive. Recidive houdt in dat wanneer u als eens eerder bent veroordeeld voor uitkeringsfraude de straf hoger kan uitvallen.
Als de rechter u veroordeelt voor uitkeringsfraude en een taakstraf of gevangenisstraf oplegt, dan kan hij daarnaast ook nog opleggen dat u het wederrechtelijk verkregen voordeel moet terugbetalen. Hiermee wordt bedoeld dat u de onterecht verkregen uitkering moet terugbetalen, maar dit kan door de jarenlange fraude en flink bedrag zijn geworden. Wanneer u dit bedrag niet terug kunt betalen, dan kan de overheid beslag laten leggen op uw bezittingen, bankrekeningen of zelfs uw huis. Het is dus verstandig om direct een ervaren advocaat in te schakelen. Wij weten wat u te wachten staat en kunnen u als geen ander bijstaan in de rechtszaal.
Vul het contactformulier in en een van onze advocaten zal gratis contact met u opnemen.
Strafrechtadvocaat bij uitkeringsfraude
Een dagvaarding ontvangen voor uitkeringsfraude? Vul het onderstaand formulier in en een strafrechtadvocaat neemt gratis contact met u op om de mogelijkheden voor rechtshulp (rechtsbijstand) in uw strafzaak te bespreken. Met spoed, nadat u het formulier heeft ingevuld en in elk geval binnen 24 uur. De advocaat is aangesloten bij de Orde van Advocaten en en is als Strafrecht Specialist ervaren in uitkeringsfraude zaken.
Vaak kunnen wij mensen helpen op basis van Pro deo (Gratis advocaat), ook wel Strafrecht Advocaat van onvermogen genoemd, of bewijs/akte van onvermogen. En mocht u (net) niet in aanmerking komen voor een Pro Deo strafrechtadvocaat, dan spreken wij vaak een vaste prijs af voor een strafzaak of een goedkoop uurtarief. Altijd in goed overleg met u!