Bedreiging agenten met nepvuurwapen leidt tot fikse straf

Bedreiging agenten met nepvuurwapen leidt tot fikse straf

De rechtbank Limburg heeft op 27 juni 2018 uitspraak gedaan in een zaak over bedreiging van twee agenten. 

Bedreiging agenten met nepvuurwapen leidt tot fikse straf

De verdachte werd in deze zaak verdacht van het bedreigen van twee hoofdagenten van de politie met enig misdrijf tegen het leven gericht, dan wel zware mishandeling en van het voorhanden hebben van een zeer sterk op een echt wapen lijkend speelgoedpistool.

 

Oordeel rechtbank Limburg

Uit het onderzoek blijkt het navolgende. Op de desbetreffende avond ontvangt de meldkamer van de politie een oproep, de beller stelt de hebben gebeld met de huisartsenpost en wenst opgenomen te worden. Als dat niet gebeurt zou hij een kogel door zijn kop schieten. De agenten gaan erop af. Eén van de slachtoffer ziet vervolgens door het raam van de woonkamer de verdachte met een vuurwapen (of op een vuurwapen gelijkend voorwerp) in zijn rechterhand in de woonkamer staan. Beide agenten zoeken dekking, pakken hun dienstwapen en richten op de verdachte waarbij ze meermalen roepen dat hij zijn wapen moet laten vallen. De verdachte reageert hier niet op en richt een op een vuurwapen gelijkend voorwerp op hen. De verdachte loopt vervolgens naar de eerste verdieping en voor een raam herhaalt zich het scenario. De verdachte loopt weg en de agenten zien hem door het raam van de voordeur in de gang staan, terwijl hij het wapen wederom op hen richt. De verdachte reageert niet op het luidkeels roepen om zijn wapen te laten vallen. De verdachte opent de deur van zijn woning, sluit vervolgens de voordeur weer en loopt weg uit het zichtveld van de politie. Later die avond worden de agenten afgewisseld door het Arrestatie- en Ondersteuningsteam van de politie. Deze medewerkers stellen dat de verdachte de deur van zijn woning opent en in zijn rechterhand een op een vuurwapen gelijkend voorwerp in hun richting vasthield. De man zet een aantal stappen in hun richting, maar op sommaties legt hij uiteindelijk het vuurwapen voor zich op de grond.

Beide agenten, de slachtoffers, doen aangifte doordat zij zich ernstig bedreigd hebben gevoeld, zij vreesden op dat moment beiden voor hun leven alsmede voor dat van hun collega.

Na onderzoek naar het wapen is gebleken dat het een zwart speelgoedpistool betreft, die lijkt op die van verschillende bestaande vuurwapens.

De rechtbank Limburg acht alles overwegende wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte op de desbetreffende avond een speelgoedpistool, een voorwerp dat voor wat betreft zijn vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis vertoont met een vuurwapen, voorhanden heeft gehad en daarmee meermalen heeft gericht op de agenten. De agenten hebben zich hierdoor zo ernstig bedreigd gevoeld dat zij meerdere malen hun dienstwapen hebben getrokken. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan bedreiging, door vanuit de woonkamer, de eerste verdieping en de hal van zijn woning een wapen te richten op de agenten en op geen enkele wijze te reageren op hun sommaties om het wapen te laten vallen.

De rechtbank houdt aan de hand van een deskundigenrapport rekening met een verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.

 

Standpunt strafrechtadvocaat bedreiging

De strafrecht advocaat van de verdachte heeft voor de strafoplegging verwezen naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. De strafrechtadvocaat van de verdachte verzoekt een geheel voorwaardelijke straf op te leggen. De rechtbank geeft hieraan gehoor. De rechtbank veroordeelt de verdachte ter zake van bedreiging en verboden wapenbezit voor een gevangenisstraf voor de duur van 2 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaren. Voorts worden er bijzondere voorwaarden opgelegd, zoals het feit dat de verdachte zich verplicht moet laten behandelen bij een ambulante forensische zorginstelling. Daarnaast wordt de verdachte veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 150 uren en tot het betalen van een schadevergoeding.

 

Strafrechtadvocaat bedreiging

Wanneer u zelf wordt verdacht van bedreiging kunt zich eveneens laten bijstaan door een ervaren strafrecht advocaat. De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Als u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor bedreiging direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk en op basis van pro deo!