Van een ontboden verdachte naar een aangehouden verdachte.
Van een ontboden verdachte naar een aangehouden verdachte.
Op vrijdag 23 augustus jl. werd een cliënt van ons kantoor ontboden op het politiebureau in Noord-West-Brabant. De persoon in kwestie werd verdacht van illegaal wapenbezit. Bij een doorzoeking van zijn woning werden een aantal boskbeugels, luchtdrukwapens en knalpatronen aangetroffen. De wapens werden direct in beslag genomen en enige tijd later ontving de persoon in kwestie een brief om te verschijnen bij het politiebureau voor het afleggen van een verklaring.
Als iemand bij de politie moet komen voor het afleggen van een verklaring dan kan hij worden aangehouden door de politie óf hij kan worden ontboden voor het verhoor. Als hij voor het verhoor wordt ontboden dan wordt er verwacht dat hij zelf naar het politiebureau komt én zelf ook zorg draagt voor een strafrechtadvocaat. In deze zaak was de verdachte uitgenodigd voor verhoor en had hij zelf een strafrechtadvocaat gecontacteerd. Deze strafrechtadvocaat had met de verdachte de verdenking besproken en heeft hem begeleid naar het politiebureau.
Aangekomen op het politiebureau hadden zowel de advocaat als de verdachte zich netjes aangemeld bij de balie en werden de bezoekerspassen uitgereikt. De receptioniste had aan het team doorgegeven dat we er waren en enige tijd later kwamen er twee agenten om (naar wij dachten) ons op te halen voor het verhoor. Echter, het verhaal kreeg een andere wending... Mijn cliënt werd officieel aangehouden door de politie. Gelukkkig was de advocaat al aanwezigh op het politiebureau waardoor het Salduz-consult snel verleend kon worden.
Omdat cliënt was aangehouden moesten we wachten op een hulpofficier van justitie die de voorgeleiding diende uit te voeren. Eerst werd cliënt zijn identiteit vastgesteld middels de zogenoemde PROGIS-methode: kopie identiteitskaart, een gelaatsfoto en het afnemen van vingerafdrukken. Daarna moesten we nog eventjes wachten op de hulpofficier voordat het verhoor kon gaan beginnen. Omdat cliënt officieel was aangeouden moest hij wachten in een ophoudcel, hij werd eerst gefouilleerd alvorens de deur achter hem in het slot viel.
Nadat de voorgeleiding had plaatsgevonden kon het politieverhoor gelukkig snel van start gaan. De politie stelde eerst een aantal persoonlijke vragen en nadat deze waren afgerond werd er gestart met het zaaksgerichte verhoor. Nadat alle vragen waren gesteld, de verklaring was doorgelezen door de verdachte én zijn strafrechtadvocaat werd deze ondertekend. Na ondertekening van de verklaring mocht cliënt helaas niet direct naar huis maar werd hij weer 'opgesloten' in de ophoudcel. De officier van justitie zal nu een beslissing moeten gaan nemen wat te doen in deze zaak.
Omdat cliënt was aangehouden mocht hij na het verhoor niet direct naar huis. De officier van justitie dient nu een beslissing te nemen wat te doen in deze zaak: gaat meneer naar huis met een dagvaarding of mag hij niet naar huis maar wordt hij in verzekering gesteld. Dit laatste betekent dat de persoon in kwestie nog voor maximaal drie x 24 uren langer vastgehouden kan worden. Als er na deze 72 uren nog redenen zijn om cliënt langer vast te houden, dan moet de rechter-commissaris hierover beslissen. Voor nu is het nog afwachten op de beslissing van de officier van justitie en bevindt cliënt zich in de ophoudcel. Mocht hij langer blijven dan zal hij worden overgebracht naar een locatie waar overnachtingen mogelijk zijn, want dat is niet mogelijk op dit bureau.
Meld u aan voor de nieuwsbrief