Medeplegen opzetheling door voorhanden hebben gestolen Range Rover

Medeplegen opzetheling door voorhanden hebben gestolen Range Rover

De rechtbank Amsterdam heeft op 2 oktober 2019 uitspraak gedaan in een zaak over opzetheling.

Medeplegen opzetheling door voorhanden hebben gestolen Range Rover

De verdachte in deze zaak stond terecht voor opzetheling. Hij werd ervan verdacht tezamen en in vereniging met anderen een personenauto, te weten een Range Rover Evoque, te hebben verworven, voorhanden te hebben gehad en te hebben overgedragen, terwijl hij wist althans redelijkerwijs had moeten vermoeden dat het een door misdrijf verkregen goed betrof.

 

Verklaring verdachte

De verdachte heeft ter terechtzitting het navolgende verklaard. Op de desbetreffende dag kwam de verdachte de medeverdachte tegen. Deze had een jerrycan met benzine bij zich en wilde bij een parkeergarage afgezet worden. Verdachte is naar eigen zeggen twee keer met hem in de parkeergarage geweest. De eerste keer omdat hij de medeverdachte moest helpen de jerrycan te dragen en de tweede keer omdat de medeverdachte zijn trechter was vergeten. De verdachte heeft verklaard dat hij niet doorhad dat hij in gezelschap van twee andere auto’s is weggereden.

 

Oordeel rechtbank Amsterdam

De rechtbank is van mening dat de verklaring van de verdachte op een aantal punten niet overeenkomt met andere bewijsmiddelen, zoals de bevindingen van de politie. Uit deze bevindingen blijkt dat de verdachte een jerrycan uit zijn kofferbak haalt en deze aan de medeverdachte geeft. De medeverdachte en de verdachte gaan samen de parkeergarage in en dragen een plastic tas. Een kwartier later komen zij uit de garage en hebben de jerrycan bij zich evenals een tasje met een rechthoekig voorwerp erin. Uit de tas steekt een gedeelte van een kentekenplaat. Vervolgens stappen drie mannen de auto van de verdachte in. Weer een kwartier later lopen de verdachte en de medeverdachte de garage weer in. Een andere auto komt aanrijden en medeverdachte maakt daar contact mee. De auto van de verdachte wordt door een ander dan de verdachte, want de verdachte is op dat moment in de garage, verplaatst. De verdachte en medeverdachte verlaten de parkeergarage en alleen een andere medeverdachte gaat terug de garage in. De gestolen Range Rover wordt een minuut later uit de garage gereden, voorzien van kentekenplaten die met tie-wraps zijn vastgemaakt en een raam die is vervangen door een plastic noodraam. De Range Rover rijdt dezelfde parkeerplaats op als waar de andere auto en de auto van de verdachte geparkeerd staan.

Gelet op deze bevindingen is de rechtbank van oordeel dat de verdachte geweten moet hebben dat het om een gestolen auto ging. De rechtbank gaat ervan uit dat de verdachte in de parkeergarage, samen met de medeverdachte, de kentekenplaat heeft verwisseld en de benzinetank heeft gevuld door middel van een jerrycan en trechter. Tussentijds heeft iemand anders dan de verdachte de auto van de verdachte op een plek dicht bij de garage geparkeerd en zijn alle auto’s achter elkaar weggereden. Uit het handelen van de verdachte en medeverdachten blijkt een gezamenlijk plan en onderlinge taakverdeling.

Al met al acht de rechtbank het medeplegen van opzetheling bewezen. De verdachte is hiertoe veroordeeld tot een taakstraf van 50 uur.

 

Strafrechtadvocaat heling

Zelf verdacht van heling? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! Wij bereiken niet zelden vrijspraak voor heling. De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor heling direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.