Hoe verloopt een politieverhoor?

De strafrechtadvocaat legt uit hoe een politieverhoor verloopt

De strafrechtadvocaat geeft uitleg.

Als iemand door politie/justitie wordt aangemerkt als verdachte dan dient hij/zij als verdachte gehoord te worden. Dit horen gebeurt door middel van een zogenoemd politieverhoor. Het verhoor vindt plaats bij de politie en wordt afgenomen door medewerkers van de politie. In veel gevallen mag er een strafrechtadvocaat bij het verhoor aanwezig zijn om rechtsbijstand tijdens het verhoor te verlenen.

 

Het politieverhoor uitgelegd door de strafrechtadvocaat

Een politieverhoor verloopt doorgaans volgens een vaste procedure. Deze procedure kan grofweg ingedeeld worden in drie verschillende fases: het contact voorafgaand aan het verhoor, het persoonsgerichte verhoor en het zaaksgerichte verhoor. In dit artikel zal ik u nadere uitleg geven hieromtrent.

 

Het contact voorafgaand aan het politieverhoor

Als u als verdachte ben aangemerkt door de politie dan kunt u worden aangehouden door de politie of u ontvangt een brief thuis waarin u wordt uitgenodigd door de politie om een verklaring te komen afleggen op het politiebureau. De verdachte wordt in kennis gesteld van zijn/haar rechten en plichten. Voorafgaand aan het verhoor dient de politie de identiteit van de verdachte vast te stellen. Dit gebeurt door het afnemen van vingerafdrukken, het maken van gelaatsfoto’s en de controle van de het meegebrachte identiteitsbewijs. Als de identiteit is vastgesteld wordt de verdachte naar verhoorkamer geleid alwaar het verhoor gaat plaatsvinden. Voor het vaststellen van de identiteit is het niet per se noodzakelijk dat er een strafrechtadvocaat aanwezig is.

 

Het persoonsgerichte verhoor

Als het daadwerkelijke politieverhoor aanvangt is het wel aangeraden om vergezeld te worden door een strafrechtadvocaat. Het verhoor vangt doorgaans aan met een persoonsgericht verhoor. In dit verhoor gaat het over de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Het voorgaande is vooral bedoeld om een beeld te krijgen van de verdachte. U kunt hierbij denken aan vragen als waar u woont en met wie u daar woont, of u verslavingen heeft en over uw inkomen. Maar let op: de politie kan ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor het zaaksgerichte verhoor. Het is daarom goed om altijd een strafrechtadvocaat mee te brengen naar het politieverhoor. De politie dient een verdachte er ook altijd op te wijzen dat hij geen antwoord hoeft te geven. De verdachte kan zich dan beroepen op zijn zwijgrecht. Bespreek dit altijd vooraf met de strafrechtadvocaat.

 

Het zaaksgerichte verhoor

Als het persoonsgerichte verhoor erop zit wordt er direct aangevangen met het zaaksgerichte verhoor: de verdenking. In dit deel van het verhoor zal de politie vragen stellen die betrekking hebben op de strafbare feiten waarvan de verdachte wordt verdacht. Het is van belang om de verdenking vooraf goed met uw strafrechtadvocaat te bespreken zodat de processtrategie bepaald kan worden: een verklaring afleggen of een beroep doen op het zwijgrecht. Tijdens het verhoor bestaat er ook de mogelijk om overleg te plegen met uw strafrechtadvocaat.

 

Na afloop van het politieverhoor

Als alle vragen zijn gesteld dan mogen de verdachte en zijn/haar meegebrachte strafrechtadvocaat de verklaring doorlezen en daar waar nodig opmerkingen geven en wijzigingen aanbrengen. Als de verklaring ‘correct’ op papier staat dan kan deze ondertekend worden in het bijzijn van de strafrechtadvocaat. De verklaring wordt vervolgens doorgestuurd aan de officier van justitie die een beslissing over de zaak moet nemen. Doorgaans mag de verdachte deze beslissing in vrijheid afwachten.