Rijden met een geschorst rijbewijs… dat mag niet!

Rijden met een geschorst rijbewijs… dat mag niet!

Behandeling van een strafzaak bij de Politierechter in Leeuwarden.

In Nederland hebben we regels waar we ons aan moeten houden. Deze regels zijn vastgelegd in het wetboek van strafrecht én in heel veel speciale wetten (denk bijvoorbeeld aan de wegenverkeerswet, de wet wapens en munitie en zo zijn er nog tal van wetten op te noemen). Indien iemand iets doet wat strafbaar is gesteld in het wetboek, dan zal hij zich moeten verantwoorden voor het openbaar ministerie of de rechtbank.

 

Ongeldig verklaard rijbewijs

Op 10 november 2021 moest een cliënt van ons kantoor zich verantwoorden bij de rechtbank Leeuwarden voor zijn rijgedrag. Deze jongeman had zich meerdere keren schuldig gemaakt aan ‘veel te hard rijden’, hier zag de verdenking ter zitting niet op maar dit was wel de aanleiding voor de zitting. Er was namelijk een melding bij het CBR gemaakt over het rijgedrag van meneer en hij diende een cursus te volgens alvorens hij weer als verkeersdeelnemer de weg op mocht. Voor deze cursus was de jongen in kwestie meerdere keren gezakt waardoor zijn rijbewijs eerst geschorst was en later ongeldig verklaard werd door het CBR.  

 

Rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs

De ongeldig verklaring van het CBR van het rijbewijs brengt met zich mee dat de persoon in kwestie niet meer met zijn auto de weg op mocht. Als iemand wel de weg op gaat als hij geen geldig rijbewijs heeft, dan maakt hij zich schuldig aan een strafbaar feit volgens de Wegenverkeerswet. Deze jongen werd aangehouden en hij kon geen geldig rijbewijs tonen. Er werd een proces-verbaal opgemaakt en de zaak werd ingestuurd naar de officier van justitie.

 

Dagvaarding ontvangen voor de Politierechter

De jongen in kwestie ontving van de officier van justitie en dagvaarding. Hij moest zich ten overstaan van de politierechter in Leeuwarden gaan verantwoorden waarom hij was gaan rijden terwijl hem dit bij de wet verboden was. Ter zitting werd de verdachte bijgestaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat van ons kantoor.

 

Bijstand door strafrechtadvocaat ter zitting

De verdachte werd ter zitting bijgestaan door een strafrechtadvocaat van ons kantoor. Tijdens de zitting werden de persoonlijke omstandigheden op verzoek van de strafrechtadvocaat uitgebreider dan normaal besproken. De jongeman was bezig om zijn rijbewijs opnieuw te halen, hij had zijn auto verkocht en in de plaats daarvan een elektrische fiets aangeschaft. Hij was zich terdege bewust van het feit dat hij een strafbaar feit had begaan.

 

Pleidooi van de strafrechtadvocaat

De officier van justitie heeft ter zitting uitgelegd aan de verdachte dat er doorgaans hoge straffen op dergelijke feiten staan, hierbij kan gedacht worden aan gevangenisstraffen. Maar, vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte heeft zij in haar strafreis hiervan afgeweken een werkstraf geëist in combinatie met een week voorwaardelijke gevangenisstraf. De strafrechtadvocaat heeft in haat pleidooi aangegeven te kunnen instemmen met de eis van de officier van justitie en uiteindelijk heeft ook de politierechter afgeweken van de richtlijnen en geen gevangenisstraf opgelegd. De jongen ging naar huis met een werkstraf ter hoogte van 40 uren én een week gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren. Door zowel de verdachte als de officier van justitie is op zitting afstand gedaan van het recht om in hoger beroep te gaan.