Slachtoffer van huiselijk geweld als verdachte bij MK

Slachteroffer huiselijk geweld aangemerkt als verdachte

Rechtbank Almelo buigt zich over zaak huiselijk geweld.

Op 8 maart 2024 ontstaat er een conflict in een woning waarbij de verdachte spullen heeft gegooid naar haar inmiddels ex-partner. De verdachte had zich opgesloten op zolder, de deuren gebarricadeerd en toch kwam hij de kamer binnen… Op dat moment besluit de verdachte in kwestie – nadat ze hem meerdere malen heeft verzocht de ruimte te verlaten – om een fles wijn naar zijn hoofd te gooien gevolgd door een Google Home.

Op het moment bevinden er zich nog twee kinderen in de woning die redelijk snel worden weggehaald door de onderbuurvrouw. Laatstgenoemde is tevens de persoon die de politie heeft gebeld. Als de politie ter plaatste komt wordt mevrouw meegenomen naar het politiebureau en aangemerkt als verdachte van huiselijk geweld.

 

Het politieverhoor én inverzekeringstelling

De inmiddels ex-partner heeft aangifte tegen mevrouw gedaan en zij wordt daarover gehoord bij de politie. De aangever heeft een andere versie dan de verdachte. Ze heeft een open en eerlijke verklaring afgelegd en daarbij ook aangegeven dat zij de desbetreffende spullen heeft gegooid. Ze heeft daarbij ook aangegeven dat juist zij al meerdere malen het slachtoffer is geworden van huiselijk geweld door hem tegen haar én dat ze het ‘zat’ was. Op verzoek van de officier van justitie is mevrouw in verzekering gesteld maar mocht ze al redelijk snel weer naar huis.

 

Onderzoek ter terechtzitting

Op maandag 16 september jl. stond haar strafzaak gepland voor de inhoudelijke behandeling bij de Rechtbank Overijssel, locatie Almelo. De verdachte werd tijdens deze zitting bijgestaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat van ons kantoor. Tijdens de zitting kwamen de eerdere mishandelingen tegen mevrouw aan bod én ook een verdenking van huiselijk geweld tegen haar waarvoor haar ex-partner in oktober terecht moet staan bij de rechter. Inmiddels is er ook een gedragsaanwijzing uitgevaardigd aan de ex-partner waarin staat dat hij geen contact met haar mag opnemen en in niet in haar buurt mag komen.

 

De eis van de officier van justitie

De officier van justitie verwijt de verdachte het volgende strafbare feit: poging zware mishandeling van de ex-partner. De officier van justitie geeft aan dat ze de emotie bij mevrouw ziet en dat ze gelooft dat er over en weer dingen niet goed zijn gegaan. Zij geeft daarbij aan dat het vandaag enkel over de feiten gaat die op de dagvaarding staat, over het aandeel van mevrouw.

In het dossier bevinden zich een verklaring van aangever, foto’s van het letsel en enkele verklaringen van getuigen. De officier van justitie acht de poging zware mishandeling wettelijk en overtuigend bewezen. Zij geeft daarbij aan dat het gelukkig tot gering letsel heeft geleid, dit had heel anders kunnen zijn omdat het hoofd een kwetsbaar onderdeel is het van lichaam.

De strafeis van de officier van justitie ter zitting is een taakstraf voor de duur van 180 uren, waarvan 100 uren voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren.

 

Pleidooi van de strafrechtadvocaat

Nadat de officier van justitie heeft aangegeven hoe zij over de zaak dacht en haar strafeis heeft voorgelegd aan de rechtbank, krijgt de strafrechtadvocaat het woord. De strafrechtadvocaat voert in haar pleidooi allereerst een noodweerverweer. De verdachte zou hebben gehandeld uit zelfverdediging omdat haar ex-partner haar letterlijk gegijzeld hield op de zolderkamer én zij geen kant op kon. De verdachte werd naar de mening van de verdediging wederrechtelijk aangerand en mocht zich tegen deze wederrechtelijke aanranding verdedigen. De strafrechtadvocaat heeft een OVAR bepleit: Ontslag Van Alle Rechtsgevolgen.

 

Uitspraak van de rechtbank

Omdat het een zaak bij de Meervoudige Kamer betreft doet de rechtbank pas over twee weken uitspraak. Na het pleidooi van de strafrechtadvocaat heeft de verdachte het laatste woord gekregen. Hierna werd het onderzoek ter terechtzitting gesloten door de rechhtbank. De rechtbank gaat goed over de zaak nadenken en de uitspraak volgt op maandag 30 september a.s. in de middag. De verdachte hoeft niet bij de uitspraak aanwezig te zijn en kan in de loop van de middag contact opnemen met de strafrechtadvocaat voor de uitspraak.