Voorwaardelijk sepot bij een OM-hoorgesprek

Voorwaardelijk sepot bij een OM-hoorgesprek

Officier van justitie volgt het pleidooi van de strafrechtadvocaat.

Afgelopen donderdag moest een cliënt van ons kantoor bij het Openbaar Ministerie in Limburg komen voor een zogenoemd OM-hoorgesprek. Een OM-hoorgesprek is een gesprek met de officier van justitie om de gang van de rechter te voorkomen. Het is een informeel gesprek waar de officier van justitie en de strafrechtadvocaat geen toga dragen. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken of de straf buiten de Politierechter kan worden afgedaan.

 

Verdenking: bedreiging van een familielid

In deze zaak speelde er heel veel in de familiaire sfeer. Twee broers lagen al geruime tijd met elkaar overhoop. Op enig moment worden er over en weer berichten gestuurd en één broer uit daarin bedreigingen naar zijn broer. Laatstgenoemde is naar de politie gegaan om aangifte te doen. Naar aanleiding van deze aangifte heeft er een politieverhoor plaatsgevonden waarbij de verdachte werd begeleid door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat van ons kantoor.

 

De vervolgingsbeslissing: oproep voor een OM-hoorgesprek

De officier van justitie heeft naar aanleiding van de aangifte en de verklaring van de verdachte een vervolgingsbeslissing genomen. De officier van justitie kan daarbij kiezen uit de volgende opties: zaak op voorhand seponeren, oproepen voor een OM-hoorgesprek of dagvaarden. In deze zaak is ervoor gekozen om de verdachte op te roepen voor een OM-hoorgesprek.

 

Het OM-hoorgesprek

Tijdens het OM-hoorgesprek werd de verdachte bijgestaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat van ons kantoor. Het gesprek vond plaats met de officier van justitie in Maastricht. Tijdens dit gesprek zijn de strafbare feiten besproken én de persoonlijke omstandigheden van onze cliënt, de verdachte. Daarna kreeg de strafrechtadvocaat het woord om aan te geven hoe zij over de zaak dacht. De strafrechtadvocaat heeft een voorwaardelijk sepot voorgesteld vanwege de persoonlijke omstandigheden én omdat zij van mening was dat deze zaak niet in het strafrecht thuishoort.

 

Standpunt van de officier van justitie: voorwaardelijk sepot

De officier van justitie heeft het pleidooi van de strafrechtadvocaat gevolgd en heeft de zaak voorwaardelijk geseponeerd met een proeftijd van één jaar. Dit betekent dat als onze cliënt het komende jaar niet met politie en/of justitie in aanmerking komt, hij van de zaak af is. De sepotcode die de officier aan deze zaak heeft gekoppeld: ander optreden dan strafrechtelijk optreden prevaleert. Het voorgaande is dus conform het pleidooi van de strafrechtadvocaat.

 

Ons advies

Het advies van de strafrechtadvocaat in dergelijke zaken is: ga nooit alleen naar een OM-hoorgesprek maar laat je begeleiden door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Heeft u ook een oproep ontvangen voor een OM-hoorgesprek? Neem dan vrijblijvend contact met een van onze strafrechtadvocaten op.