De voorgeleiding bij de rechter-commissaris

De aanhouding en de voorlopige hechtenis. 

Eerder schreeft ik dat op 23 augustus 2024 geheel onverwachts een cliënt van ons kantoor voorafgaande aan het politieverhoor waarvoor hij was uitgenodigd, ondanks eerdere berichtgevingen, toch werd aangehouden door de politie. 

 

Het politieverhoor

Zoals eerder aangegeven kon het politieverhoor gelukkig snel van start gaan nadat de voorgeleiding had plaatsgevonden. Het verhoor ving aan met het persoonlijke gedeelte gevolgd door het zaaksgerichte verhoor. Nadat alle vragen waren gesteld, de verklaring was doorgelezen door de verdachte én zijn strafrechtadvocaat werd deze ondertekend. Na ondertekening van de verklaring mocht cliënt helaas dus niet direct naar huis maar werd hij weer 'opgesloten' in de ophoudcel. De politie gaf aan een goed woordje voor de cliënt van ons kantoor te doen en had goede hoop dat hij diezelfde middag nog in vrijheid gesteld zou worden. 

 

De beslissing van de officier van justitie

Omdat cliënt was aangehouden mocht hij na het verhoor dus niet direct naar huis. Op enig moment kreeg de strafrechtadvocaat bericht van de politie dat haar cliënt overgebracht werd naar het verzamelkantoor van de politie in Breda. De verdachte werd in verzekering gesteld én het werd voor zowel de verdachte als de strafrechtadvocaat duidelijk dat hij niet voor het weekend naar huis zou gaan. 

 

De voorgeleiding bij de rechter-commissaris

Op maandagochtend werd er contact opgenomen met de strafrechtadvocaat voor het inplannen van de voorgeleiding bij de rechter-commissaris. De officier van justitie heeft een vordering bewaring ingediend hetgeen zou betekenen dat onze cliënt nog twee weken langer in hechtenis zou blijven. Tijdens de voorgeleiding was de officier van justitie niet aanwezig. De rechter dient te oordelen of de verdachte langer moet vastblijven of dat hij naar huis mag. De strafrechtadvocaat was wel aanwezig en heeft verweer gevoerd tegen de vordering van de officier van justitie.

 

Beslissing van de rechter-commissaris 

De rechter-commissaris heeft in deze zaak besloten dat de verdachte in kwestie zijn proces in vrijheid mag afwachten. De vordering van de officier van justitie werd afgewezen de voorlopige hechtenis werd opgeheven. Dit betekent echter niet dat de cliënt van ons kantoor bij de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak niet veroordeeld zou kunnen worden tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, het betekent voor nu dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten.