Meervoudige kamer: Uitleg door een strafrecht advocaat
Dagvaarding meervoudige strafkamer rechtbank
De meervoudige kamer bestaat uit een groep van drie rechters, die uw strafzaak behandelen in de rechtbank. Als u moet verschijnen voor de meervoudige kamer kunt u hiervoor een dagvaarding ontvangen. Dit is de oproeping om te verschijnen. Ook kunt u een brief hebben ontvangen van de Offiicer van Justitie met een vooraankondiging (voornemen) tot dagvaarden voor de meervoudige kamer. In beide gevallen is het belangrijk niet stil te zitten en direct bijstand in te roepen van een ervaren strafrechtadvocaat!
Meervoudige kamer zitting rechtbank
Een meervoudige kamer is een college (groepje) dat bestaat uit drie strafrechters. Samen behandelen zij een strafzaak en vormen ze dus de meervoudige strafkamer in de rechtbank. De middelste rechter is de voorzitter. Deze leidt de zitting, dus bepaald wie wanneer het woord krijgt bijvoorbeeld.
Als u moet verschijnen voor de meervoudige kamer ontvangt u een dagvaarding van de Officier van Justitie. Dit is een oproeping om op een bepaalde tijd en datum in de rechtbank te verschijnen. Ook is in deze dagvaarding de tenlastelegging vermeld. Dit is het strafbare feit waarvan het Openbaar Ministerie u verdenkt en wat in de strafzitting aan de orde zal komen. Dit kan bijvoorbeeld oplichting zijn of zware mishandeling, maar ook het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval met letsel komt voor de meervoudige kamer.
Wanneer meervoudige kamer?
In Nederland is het de Officier van Justitie die bepaalt of iemand moet voorkomen voor een meervoudige kamer, of bijvoorbeeld een lichtere strafrechter, zoals de Politierechter. De meervoudige kamer behandelt doorgaans de zwaardere ingewikkelde strafzaken. Voor een ziting van de rechtbank wordt dan ook meer tijd uitgetrokken.
In het algemeen kan je ervan uitgaan dat bij een dagvaarding voor de meervoudige kamer een stevige strafeis, dus voorstel aan de rechtbank door de Officier van Justitie, zal volgen. Regelmatig wordt ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.
Meervoudige kamer uitspraak en straf
De meervoudige kamer kan een straf opleggen die gelijk is aan het strafmaximum dat in de strafwet is opgenomen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een politierechter die maximaal één jaar gevangenisstraf mag opleggen.
De uitspraak zal niet direct worden gedaan maar meestal twee weken nadat de behandeling van de zaak is gesloten (afgerond).
Verloop van de zitting bij de meervoudige kamer
Bij het begin van de behandeling van de zitting zal de dagvaarding door de Officier van Justitie worden voorgelezen. Dan weet iedereen nog een keer waar de strafzaak over gaat en bestaan geen misverstanden. Vervolgens zal de rechtbank u als verdachte vragen stellen over het feit en wat er naar uw mening is gebeurd. Ook de officier en uw advocaat mogen vervolgens vragen stellen. Ook zal het dossier en de mogelijke bewijsmiddelen worden besproken (het bewijs) en u in de gelegenheid worden gesteld hierop te reageren.
Dan worden uw persoonlijke omstandigheden besproken. Dit kan gaan over uw inkomen maar ook uw persoonlijke (medische) omstandigheden kunnen aan bod komen. Onder andere om te kunnen beoordelen of u een taakstraf of gevangenisstraf kunt ondergaan, mócht u worden veroordeeld.
Dan geeft de Officier van Justitie aan wat het Openbaar Ministerie van de zaak vindt. Dit noemt men het requisitoir. Ook wordt dan een strafeis neergelegd. Hierna krijgt de verdediging het woord. Als u een strafrechtadvocaat heeft die u bijstaat zal deze op dit moment pleidooi voeren. Dan wordt het dossier door hem of haar besproken en tot vrijspraak of een gepaste (lage) straf gepleit.
Ten slotte wordt de zaak geëindigd verklaard door de voorzitter (gesloten) en zal later uitspraak volgen.
Advocaat meervoudige kamer
Het is belangrijk om direct een strafrechtadvocaat in te schakelen als je een dagvaarding ontvangt om te verschijnen voor de meervoudige kamer. Dit zijn vaak complexe zaken waar een hoge straf aan de orde kan komen. Ook kan je een brief ontvangen van de Officier van Justitie met het voornemen tot dagvaarden. In deze brief geeft het Openbaar Ministerie aan dat er later een dagvaarding zal volgen en wordt aangeraden een strafrecht advocaat in te schakelen.
In beide gevallen is het belangrijk direct actie te ondernemen en uw zaak met een advocaat te bespreken. Wij vragen de processtukken voor u op en bespreken uw zaak en of er eventueel onderzoekswensen moeten worden ingediend voor uw verdediging, zoals het horen van getuigen.
Als u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat vrijblijvend contact met u op.