strafrechtadvocaat – stalking

Wanneer bijvoorbeeld een relatie eindigt, maar een van de partijen kan zich daar niet bij neerleggen dan komt het vaak voor dat de een de ander gaat stalken. Er worden structureel berichtjes gestuurd of gebeld waardoor iemand lastig wordt gevallen. De afgelopen jaren is stalking en belaging alleen maar toegenomen, waardoor in 2000 de Anti-stalkingswet is ingevoerd. Voor stalking moet u tegenwoordig altijd voor de rechter verschijnen en kunt een forse straf verwachten, neem dus altijd direct contact op met een van onze advocaten.

Wat is stalking?

Stalking is in artikel 285 van het Wetboek van Strafrecht omschreven en onder stalking wordt verstaan: “Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft”.

Het komt er dus op neer dat iemand opzettelijk structureel wordt lastiggevallen, waardoor hij of zij zich in zijn of haar vrijheid voelt aangetast. Enkele situaties ter illustratie waarbij er sprake kan zijn van stalking:

  • Achtervolgd of opgewacht worden
  • Gedreigd of bedreigd worden met geweld
  • Leugens of roddels over u verspreiden
  • Continu ongewenste telefoontjes, berichtjes of e-mails ontvangen
  • Uw eigendommen worden beschadigd of vernield

Heeft u twijfels over uw situatie of wilt u meer informatie, u kunt gratis het contactformulier invullen en dan neemt een van onze strafrechtadvocaten gratis contact met u op. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen en nodigen u eventueel uit voor een gratis kennismakingsgesprek.
 

Veroordeling

Wil de rechter u veroordelen voor stalking, dan moeten er aan een aantal essentiële onderdelen van de omschrijving in artikel 285 zijn voldaan. De volgende bestanddelen zijn essentieel bij stalking:

  • De stalking moet structureel zijn
  • De stalking is opzettelijk – de stalker moet de bedoeling of intentie hebben om u echt lastig te vallen en u een onveilig gevoel te geven of u in uw vrijheid aantasten.

Wanneer u veroordeeld wordt voor stalking kan moet u rekening houden met een flinke taakstraf die kan oplopen tot wel 100 uur en wellicht ook met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Een voorwaardelijke gevangenisstraf houdt in dat de straf wel door de rechter opgelegd wordt, maar u deze niet hoeft uit te voeren (uit te zitten in geval van een gevangenisstraf). Als u echter weer de fout in gaat of voorwaarden aan de straf overtreedt dan wordt de voorwaardelijke straf omgezet in een onvoorwaardelijke straf en moet u deze alsnog uitvoeren/uit zitten.
 

De straf die de rechter oplegt is van de volgende factoren afhankelijk:

  • Duur van de periode van de stalking
  • Aard van de stalking
  • Omgeving waarin het slachtoffer is gestalkt
  • Is de stalking doorgegaan na verhoor politie?
  • Wordt omgeving van slachtoffer betrokken bij stalking?

Dit zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij de straf. Wilt u hier meer informatie over, neem dan gratis contact op met een van onze advocaten. Wij beantwoorden graag vrijblijvend uw vragen en vertellen u de mogelijkheden in uw situatie.
 

De rechter

Als u wordt opgepakt door de politie en meegenomen wordt voor verhoor, dan kan het uiteindelijk zo zijn dat u een dagvaarding ontvangt. De Officier van Justitie besluit dan om u te vervolgen voor het strafbare feit. Als u een dagvaarding ontvangt dan moet u of voor de politierechter verschijnen of voor de meervoudige kamer. De politierechter behandelt de eenvoudige strafzaken, kan maximaal 1 jaar gevangenisstraf opleggen en behandelt de strafzaak alleen. De meervoudige kamer behandelt de lastige en zware strafzaken, kan de maximale gevangenisstraf opleggen zoals vermeld staat in het wetsartikel, beoordelen de zaak met 3 rechters en kunnen TBS opleggen. Bij beide rechters kunnen wij u goed bijstaan en is een goed voorbereid juridisch verweer door een ervaren strafrechtadvocaat verstandig.
 

Advocaat bij Strafrecht-Advocaat.nl

Bij Strafrecht-Advocaat.nl staat centraal dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen op een ervaren advocaat, ook als u niet veel vermogen hebt. Wij werken dan ook op basis van Pro Deo, ook wel gratis rechtsbijstand genoemd. Wij onderzoeken voor u of u in aanmerking komt voor deze rechtsbijstand en dienen de aanvraag voor u in. Mocht blijken dat u niet voor de gratis rechtsbijstand in aanmerking komt, dan spreken wij in overleg met u een vaste prijs of goedkoper uurtarief af. Als u het contactformulier invult dan neemt een van onze advocaten gratis contact met u op en bespreekt uw situatie. Wij nodigen u uit voor een gratis kennismakingsgesprek. Wij hebben veel ervaring met strafzaken en ook met stalking. Het is vaak lastig om aan te tonen dat er sprake was van stelselmatige stalking en wij zullen dan ook proberen aan te tonen dat hier geen sprake van was. Wij hebben vaak succes gehad en een lagere straf weten te bereiken of zelfs vrijspraak. Benieuwd nar de mogelijkheden in uw zaak, neem direct gratis contact met ons op.