Verlaten plaats ongeval: wat nu? - Advocaat verkeersrecht legt uit

Straf voor verlaten plaats ongeval

Als u betrokken bent bij een verkeersongeval met letsel óf schade mag u niet wegrijden. U moet uw gegevens achterlaten. Anders kunt u zich schuldig gemaakt hebben aan een misdrijf, namelijk het verlaten van de plaats van het ongeval

Verlaten plaats ongeval of doorrijden na aanrijding

In het verkeer kan je betrokken zijn bij een ongeval. Dit kan een heftig ongeval zijn, maar ook een kleine botsing met blikschade is mogelijk.

In dat geval ben je als betrokkene verplicht je gegevens uit te wisselen. Als je dat niet doet en wegrijdt, terwijl je wist of moest vermoeden dat er letsel of schade was veroorzaakt, ben je schuldig aan het verlaten van de plaats van het ongeval.

Dit is een misdrijf en wordt op je strafblad (justitiële documentatie) aangetekend.

Deze plicht geldt ook als je als voetganger bij een ongeval betrokken bent. Of als je meerijdt met iemand die een verkeersongeval veroorzaakt, mits je een rol hebt bij het ontstaan van dit ongeval. Dit is vermeldt als misdrijf in de wegenverkeerswet (1994):

1. Het is degene die bij een verkeersongeval is betrokken of door wiens gedraging een verkeersongeval is veroorzaakt, verboden de plaats van het ongeval te verlaten indien:

a. bij dat ongeval, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander is gedood dan wel letsel of schade aan een ander is toegebracht;

b. daardoor, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander aan wie bij dat ongeval letsel is toegebracht, in hulpeloze toestand wordt achtergelaten.

2. Het eerste lid, aanhef en onderdeel a, is niet van toepassing op degene die op de plaats van het ongeval behoorlijk de gelegenheid heeft geboden tot vaststelling van zijn identiteit en, voor zover hij een motorrijtuig bestuurde, tevens van de identiteit van dat motorrijtuig.

 

Straf verlaten plaats ongeval (en VOG)

Als straf op dit feit is een gevangenisstraf vermeld van één jaar of een hoge boete (€ 16.750 per 1-01-2024). Vaak volgt een boete, zeker als het de eerste keer is. De rechtbanken hebben als uitgangspunt  een taakstraf van 25 uur vermeld of een boete van € 125,- (2024). Bovendien wordt dit zoals aangeven als misdrijf (!) op je strafblad aangetekend. Dit kan eventueel gevolgen hebben voor de aanvraag van een verklaring omtrent het gedrag (VOG) die je bij een werkgever nodig kan hebben,

 

Tijdig melden: Géén straf

De wet geeft aan dat als je doorrijdt na een aanrijdig maar je alsnog een melding doet bij de politie binnen 12 uur na het ongeval, je straffeloos bent. Je wordt dan niet vervolgd.

Als je nadat je bent doorgereden na een aanrijding je later toch zelf bij de politie meldt, dan kan je niet worden vervolgd voor overtreding van artikel 7 wegenverkeerswet. Dan moet je wel binnen 12 uur na het verkeersongeluk (het 'verkeersongeval') je vrijwillig melden bij de politie. Belangrijk is wel om te weten dat deze melding vrijwillig moet gebeuren. Dus niet als de politie al onderweg naar je is en je daarvan op de hoogte bent bijvoorbeeld.

 

Politieverhoor, Om hoorgesprek of Politierechter 

Als je wordt verdacht van verlaten plaats ongeval zal je vaak een oproeping ontvangen voor een verhoor bij politie. Het is verstandig daar niet alléén heen te gaan en een advocaat mee te nemen. Zo kan het zijn dat je niet hebt bemerkt dat er sprake was van letsel en schade. Dit ontbreken van 'opzet' kan later tot vrijspraak leiden. Ook is het de vraag soms of je wel betrokken was bij een ongeval. Na het politieverhoor zal justitie besluiten wat er met de strafzaak moet gebeuren. Dit kán een sepot (einde) zijn, maar ook kan een dagvaarding volgen voor de politierechter of een oproeping voor een gesprek bij de Officier van Justitie (dit noemen we een om hoorgesprek).

 

Advocaat voor verlaten plaats ongeval

Zaken over verlaten plaats ongeval zijn regelmatig complex. Ís er wel sprake van een ongeval? En wíst u wel of had u moeten weten dat er schade of letsel was ontstaan? Deze zaken liggen vaak niet zo eenvoudig en leiden regelmatig tot vrijspraak in onze praktijk.

Wij werken als advocaat in heel Nederland en werken ook prodeo (gratis advocaat of gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd) En anders vragen wij bij vrijspraak de advocaatkosten voor u terug bij de overheid!

Als u het formulier invult neemt een verkeersrechtadvocaat vrijblijvend contact met u op. 

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (192 beoordelingen)
  • Vakkundig, oog voor detail en duidelijke communicatie ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆

Strafrecht advocaat legt uit: Verlaten plaats ongeval

Verlaten plaats ongeval en straf

Contactformulier verlaten plaats ongeval

Contact met een advocaat

Vul het formulier in voor gratis vrijblijvend gesprek met een strafrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Weblogs

Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten.

Contactformulier Verlaten plaats ongeval

Contact met advocaat

Direct gratis vrijblijvend contact met een ervaren verkeersrecht advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.