Vakkundig, oog voor detail en duidelijke communicatie ... Lees meer★★★★★ ☆☆☆☆☆
Weigeren blaastest alcohol: Wat nu? Strafrecht advocaat legt uit
Niet meewerken aan blaastest alcohol
Blaastest alcohol
In het verkeer kan je worden gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit kan zijn tijdens een algemene verkeerscontrole. Ook kan dit gebeuren als politie een vermoeden heeft dat er sprake is van het rijden onder invloed. Als er sprake is van een verkeersongeval wordt standaard een alcoholcontrole afgenomen ('botsen is blazen'). je moet dan in en apparaat blazen met een blaaspijpje op straat. Dit noemen wij de voorlopige ademanalyse. Dit apparaat is een klein ding en geeft alleen een indicatie of er sprake is van alcoholgebruik.
Definitieve blaastest op het politiebureau
Als er uit de voorlopige ademtest aanwijzigen komen voor alcoholgebruik, dan moet je als verdachte mee naar het politiebureau voor een definitieve alcoholtest. Dit gebeurd op een grote apparaat. Dit apparaat kan nauwkeurig vaststellen óf er sprake is van alcoholgebruik én hoeveel dit is geweest. Na de uitslag kan een rijverbod worden opgelegd voor een aantal uren en bij een hoog promilage kan ook het rijbewijs worden ingevorderd. Dit wordt dan opgestuurd naar het Openbaar Ministerie die dan besluit of het rijbewijs in afwachting van de strafzaak wordt teruggegeven. Overigens kan ook uit andere omstandigheden een vermoeden ontstaan voor alcoholgebruik. Denk dan aan aan het door politie vaststellen van rooddoorlopen ogen, een alcohollucht en onsamenhangend praten (de zogenaamde: 'trias alcoholica').
Mag je een blaastest weigeren
Nee. een blaastest mag je niet weigeren. De gevolgen kunnen echter verschillend zijn. Het weigeren van de voorlopige ademanalyse is namelijk een overtreding, waarop doorgaans alleen een geldboete staat. Het weigeren van de definitieve ademanalyse op het bureau (of in een bus tijdens een grote alcoholcontrole) is echter een misdrijf. Als je weigert, dan zal je rijbewijs vrijwel altijd direct worden ingevorderd en enige tijd in beslag worden genomen. Ook kan een melding worden gedaan aan het CBR over de rijgeschiktheid. Het CBR kan dan een onderzoek instellen. Overigens kan dat besluit bij een weigering soms minder zwaar zijn naar onze ervaring, dan bij een uitslag met een heel hoog promillage. Zo wordt bij een weigering wel eens alleen een cursus opgelegd, terwijl bij een heel hoge uitslag standaard een onderzoek naar de rijgeschiktheid volgt.
Mocht het overigens niet lukken om goed te blazen, bijvoorbeeld om medische redenen (astma of bronchitus) geef dit dan altijd aan. Geef nooit aan dat je niet meer wil meewerken, ook niet uit frustratie of na discussie met politie. Deze weigering zal dan al snel voor uw rekening komen later in de strafzaak. Mocht u wel willen maar niet kúnnen blazen, dan kan eventueel een bloedafname plaatsvinden.
Straf voor weigering blaastest
De straf voor het weigeren van de blaastest is hoog. Er wordt doorgaans als uitgangspunt een boete aangehouden van € 1.000 én een ontzegging van de rijbevoegdheid tot het besturen van motorvoertuigen voor 9 maanden (2025). Dit is nog los van eventuele strafverhogende omstandigheden, zoals beginnend bestuurder zijn, gevaarlijk rijgedrag of een (eenzijdig) ongeval. Dan zal de straf al snel hoger uitvallen.
Om hoorgesprek of politierechter
Nadat het rijbewijs is ingenomen wordt de zaak verstuurd aan de Officier van Justitie bij het Openbaar Ministerie. Die bepaalt wat er met de zaak zal gebeuren. Zo kunt u een dagvaarding krijgen bij de politierechter. U moet dan voor de strafrechter verschijnen. Ook kan het zijn dat u wordt opgeroepen voor een gesprek bij de officier van justitie. Dit noemt men een om hoorgesprek. Dan kan de officier u tijdens dit gesprek een straf opleggen.
Advocaat weigeren blaastest
Het is verstandig een advocaat in te schakelen bij het weigeren van een blaastest. Als verkeersrecht advocaat kennen wij de richtlijnen, dus de uitgangspunten voor de strafoplegging. Deze is overigens bij een om hoorgesprek vaak hoger dán een rechter zou opleggen. Als u dan zonder advocaat verschijnt krijgt u al snel een te hoge straf!
Daarbij is niet altijd sprake van een rechtsgeldige weigering, zeker als u zelf aangaf te wíllen meewerken maar dit niet te kúnnen.Ook kunnen wij zo nodig een klaagschrift voor u indienen om uw rijbewijs eerder terug te krijgen en u bijstaan tijdens de zitting bij dagvaarding voor de politierechter of bij oproeping voor een om hoorgesprek.
Wij werken als advocaat vaak prodeo (gratis advocaat of gefinancierde rechtsbijstand genoemd) en vaak voor een redelijk vast bedrag, mocht u daarvoor niet in aanmerking komen.
Als u het contactformulier invult neemt een strafrechtadvocaat gratis contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.